Stervensbegeleiding

Uw leven staat ineens op de kop omdat u te horen hebt gekregen dat uw tijd is gekomen. Allerlei emoties passeren de revue variërend van ongeloof, ontkenning, boosheid, verdriet tot, uiteindelijk, acceptatie.

 

Hoe gaat u nu verder?

Veel vragen komen boven.

Voor vragen op het lichamelijke en psychische vlak kunt u terecht bij uw artsen en specialisten. Maar voor de sociale, spirituele en emotionele vragen kunt u bij hen vaak niet terecht.

Ik kan u daarbij ondersteuning bieden. Door actief te luisteren en vragen te stellen met als doel om u te helpen uw eigen verhaal te verhelderen. Ik ben een “vertrouwde vreemde” bij wie u uw verhaal en emoties kwijt kunt.

Daarnaast kan ik ook brede ondersteuning bieden in de rituelen rondom de uitvaart.

Mijn kracht ligt in mijn rust en het goed kunnen luisteren. Door mijn ervaring kan ik snel de situatie inschatten en zien waar de behoefte ligt.

 

Begeleiding

Het ziekteproces verloopt vaak zeer onvoorspelbaar, mijn begeleiding is dan ook zeer flexibel. Samen bepalen we waar en wanneer welke behoefte ligt. Wat er nu voorrang behoeft. U bent daarin leidend.

Tijdens dit proces bent u bezig met uw leven en uw levensbalans.

  • Hoe heb ik geleefd?
  • Ben ik tevreden en trots op wat ik heb neergezet?

Het is fijn om dit te kunnen delen. Maar ook zaken, die nog uitgesproken of ervaren moeten worden al dan niet samen met naasten, kunnen en mogen aan de orde komen.

Het sterven is een bijzonder onderdeel van ons leven. Ik wil u graag ondersteunen om deze periode zo bewust mogelijk door te maken.

Ik wil graag in deze intieme tijd dicht bij u aanwezig zijn, om u te mogen ondersteunen zodat u op eigen wijze afscheid kunt nemen van uw geliefden, vrienden, familie en het leven. Ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen en dat u in rust en vrede overgaat.

 

Als er behoefte aan is kan ik ook ondersteunen bij

  • Tastbare herinneringen nalaten
  • Helpen bij de voorbereiding/rituelen van de uitvaart
  • Ondersteunen: waar ligt de zorgbehoefte?
  • En geef ik massages om ontspanning en zachtheid te brengen.

 

Ook mantelzorg ondersteuning

Ik ben er niet alleen voor u, ook uw naasten gaan door een rouwproces. Ook zij hebben te maken met allerlei emoties. Mijn ervaring heeft geleerd, dat u vaak niet tegelijkertijd in dezelfde emotie zit. Het kan soms lastig zijn om elkaar te vinden. Ik kan dan met elk van u apart een gesprek aangaan of juist met u allemaal samen. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw wensen en van de situatie.

Bij de ondersteuning in de laatste levensfase komt erg veel kijken. Goede informatie en tijdige ondersteuning kunnen je als mantelzorger helpen om het vol te houden en invulling te geven aan de wens van een naaste om in de eigen omgeving te overlijden. Bij mij kunt u terecht voor praktische informatie, kennis op het gebied van palliatieve zorg en psychische of psychosociale steun.

    Begeleiding nodig?

    Neemt u gerust contact op.